עריקות

מדי שנה נשלחים למעלה מ-2000 חיילים עריקים בשנה. צה"ל מנהל מרדף אחרי למעלה מ-4,500 עריקים שהוא לא מצליח לתפוס, חלקם עזבו את הארץ בוודאי, חלקם לא ידוע היכן הם. במהלך השנים האחרונות שונו החוקים בעניין, וכיום עריקות נחשבת למי שלא מופיע ביחידה שלו אחרי 21 יום במקום 45, והעונש על עריקות הופחת מ-15 שנות מאסר ל-7 בלבד.

בעיית העריקות נחלקת לכמה רבדים. יש את החיילים שעורקים במהלך שירותם הצבאי ואינם מעוניינים לחזור ליחידתם, אם זה מסיבות משמעת, אי התאמה, סיבות כלכליות (צריכים לעזור בבית) וכדומה. יש את מי שלא ניגש לצו ראשון או לא ניגש ביום הגיוס שלו לבקו"ם. כאן המספרים אצל הנשים גבוהים, מדי שנה יש למעלה מ-800 משתמטות כאשר כמעט כל בחורה שנייה מצהירה שהיא דתייה ולכן היא לא מתגייסת, צה"ל מנסה מעקב גם אחריהן. יש את מי שעוזב את הארץ, מסיבות כאלה ואחרות, במידה והם נמצאים בטווח בגילאים שבו הם אמורים כבר לקבל את צווי הגיוס השונים, אזי שהם נחשבים עריקים ויכולה להיות להם בעיה לחזור לארץ. צה"ל נוקט היום בגישה יותר סלחנית כלפי עריקים מאשר בעבר, ויש אפילו ניסיון להרחיב את משך הזמן על פיו תיבחן השאלה האם חייל הוא עריק או לא, ל-18 חודש במקום 21 יום. ההסבר לכך, שכמות העריקים היא כה גדולה, שאם צה"ל יתפוס את כולם או שכולם יסגירו את עצמם, צה"ל פשוט לא יוכל להתמודד עם כמות כזו וייאלץ לשחרר אותם.

סיבה נוספת שבגינה צה"ל מעדיף שלא להיאבק ביד קשה בתופעה, היא ההכרה שחלק גדול מתופעת העריקות נובעת מחיילים שנאלצים לעבוד בשביל לעזור להורים שלהם. תופעה זו קיימת אצל אוכלוסיות חלשות, בעיקר בקרב העולים. במצב כזה, צה"ל מעדיף לא לפגוע באותם חיילים ולשחרר אותם תוך זמן קצר ממאסר על מנת שיוכלו להמשיך בעבודתם.

מלבד עריקות, יש תופעה קצת יותר בולטת אך פחות חריפה והיא נפקדות. מדובר על תופעה בה חיילים לא מופיעים ביחידה שלהם עד 21 יום. לרוב חיילים נפקדים מהיחידות ליום אחד או מספר ימים. ברוב המקרים זה נובע בגלל עבירות משמעת, או רצון למשוך חופשות מסוימות בעוד יום. במקרים כאלה הצבא נוקט יד קשה, שופט את החייל ואף מחסיר לו את היום מהמשכורת ודורש ממנו להחזיר את היום הזה בסוף השירות שלו. ברוב המקרים גם יבקר נציג מהיחידה שלו בבית החייל במסגרת הימים שהוא לא מופיע ביחידה, על מנת לברר מה קורה איתו.

עריקות ונפקדות הן תופעות נפוצות שהצבא מתמודד איתן, הטענה אומרת שהצבא צריך למנוע כל מצב של עריקות, על מנת שלא לעודד מחיילים או מועמדים לשירות, להחסיר ימים. תופעה שלילית שפוגעת קשות בשירות ובמוסד הצבא. כיום אומנם יש יותר הכרה בצרכים שונים של החייל שחורגים מהשירות הצבאי שלו, אך בכל זאת, הצבא נלחם בתופעה על מנת שלא לעודד אותה.

באדיבות: http://www.danalaw.co.il/

לפרטים צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם

יצירת קשר

דילוג לתוכן