תאונות דרכים הן אחד הגורמים המרכזיים לנפגעים. כמות ההרוגים בעקבות תאונות דרכים וכמובן גם כמות הפצועים היא גדולה באופן משמעותי מכמות הנפגעים בעקבות פעולות טרור או מלחמות. כל תאונת דרכים היא מקרה מצער אשר גורר בעקבותיו נזקים לרכוש ובחלק לא קטן מהמקרים גם נזקים גופניים. עם זאת, סוג תאונת הדרכים הנחשב לאכזרי ומתסכל במיוחד הוא תאונת פגע וברח. תאונות פגע וברח עלו לכותרות בשנים האחרונות. הנושא עלה לתודעה הציבורית לאחר כמה מקרים של תאונות פגע וברח שגרמו להרוגים. תאונת פגע וברח או "עבירת הפקרה לאחר פגיעה" נחשבת לחמורה בעבירות התעבורה. בשנים האחרונות גם הוחמרו העונשים בעקבות תאונות מסוג זה. עם זאת, כמו בכל תחום, גם בתאונות פגע וברח ישנו תחום אפור ולא כל תאונה הנראית על פניו כתאונת פגע וברח היא אכן כזו. לשם כך יש לבדוק היטב את הדברים.
מצבים שונים וענישות שונות בתאונת פגע וברח
תאונת פגע וברח היא שם כולל למגוון רחב של מצבים ופגיעות. עורך דין לדיני תעבורה מסביר כי ישנה אבחנה גסה בין שלושה סוגי פגיעות ששונים בחומרתם ולכן גם בתקופת הענישה עבורם. המקרה הראשון הנחשב לקל ביותר הוא כאשר אדם המשיך בנסיעתו למרות הפגיעה, לעיתים מתוך חוסר תשומת לב או מצב של הלם מהפגיעה ואי יכולת לבצע את הפעולה הנכונה שמצופה ממנו לעשות באותו רגע. תקופת העונש על מצב כזה נעה סביב שלוש שנות מאסר. מצב שני מתקבל בחומרה רבה יותר והוא מצב בו בחר הנהג באופן מודע לברוח מזירת התאונה, זאת לאחר שעצר וראה את שהתרחש. הענישה על מצב כזה נעה סביב 7 שנות מאסר. הענישה החמורה ביותר של סביב 14 שנות מאסר נקבעת במצב בו עצר הנהג בצד, ראה את הנזק שגרם וברח מהמקום בתוספת של פגיעה חמורה לקורבן, כמו חבלה חמורה או אפילו הריגה.
מתי תאונה נחשבת לתאונת פגע וברח?
כאשר אדם פגע ברכוש או בנפש והסתלק מהמקום מבלי לעצור, להזעיק עזרה במידת הצורך ומעבר לכל- להודות במעשה, הדבר נחשב לתאונת פגע וברח. במידה וישנה פגיעה בנפש, על הנהג הפוגע לוודא כי הנפגע מקבל טיפול ולא לעזוב את המקום לפני כן. במידה והדבר אפשרי ויש בידיו את המיומנות והכלים, הוא צריך לתת טיפול במידה והדבר ההצלה. במידה ואינו יכול לתת טיפול ראשוני, עליו להזעיק את כוחות ההצלה ומשטרה ולהשאר במקום עד שאלה מגיעים. עם זאת, ישנם מצבים שעל פניו נראים דומים לתאונת פגע וברח אך לא יחשבו לכאלה. פגיעה ברכב חונה למשל אינה נחשבת לתאונת פגע וברח. מקרה כזה יטופל במידה ובעל הרכב החונה יגיש תלונה במשטרה עד 48 שעות לאחר הפגיעה.
כיצד לנהוג במקרה של תאונת פגע וברח?
כמובן, ראשית כל עשו כל מאמץ כדי להמנע מתאונות בכלל באמצעות נהיגה עירנית וזהירה. שנית, קחו בחשבון כי בריחה ממקום התאונה אינה פתרון ובאמצעים העומדים לרשות המשטרה הסיכוי שתתפסו הוא גבוה. במצב בו היתה פגיעה אסור להזיז את הרכב מהמקום, לבדוק מה קרה, להגיש עזרה אם יש אפשרות ולהזעיק את מד"א או המשטרה. הפוגע צריך למסור את פרטיו לנפגע אם הוא במצב שיכול לקבל פרטים, לאדם אחר שנמצא במקום או למשטרה.