רפואה היא לא מדע מדויק, וגם אם בדרך כלל תרופה או הליך ניתוחי מסייעים להבראה של מטופל, הרי שלעיתים הם עשויים להסב גם נזק, בעיקר אם הליכים רפואיים מסוימים בוצעו תוך התרשלות. נזקים כאלה עלולים לגרום להידרדרות המצב הבריאותי עד כדי אובדן כושר עבודה, מצב סיעודי, נכות ואפילו מוות, ואם ניתן להוכיח כי אכן התקיימה רשלנות רפואית אזי ניתן לתבוע את הגורם הרפואי האחראי ולקבל פיצויים.
התרשל או לא התרשל?
כמובן שלא כל הליך רפואי שמוביל לנזק בלתי הפיך או למוות הוא הליך שבוצע תוך רשלנות רפואית, ולראיה קיימים אין ספור מקרים בהם לחולים ניתן טיפול רפואי אופטימלי ובכל זאת הם נותרו נכים או הלכו לעולמם. תרופות רבות עשויות לגרום לתופעות לוואי, ניתוחים לא מעטים כרוכים בסיכונים, ולעיתים הצוות הרפואי נכשל על אף שביצע את מירב המאמצים.
אם כך כיצד מחליט בית המשפט האם הייתה התרשלות או לא? באמצעות מבחן של סבירות: האם הגורם הרפואי האחראי (בין אם זהו הרופא המטפל, אחות, לבורנט וכן הלאה) אכן ביצעו את עבודתם באותו אופן שבו האדם המקצועי הסביר והממוצע היה מבצע את אותה עבודה.
מבחינה משפטית זהו תחום אפור שבו ניתן להתווכח מה נחשב סביר, ולכן מומלץ להיעזר לשם כך בשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית שיוכל להציג את הטיעונים באופן המשכנע ביותר.
על מנת להכריע במבחן הסבירות הנ"ל יש להציג בפני בית המשפט את כל הראיות האפשריות שיתמכו בטיעון של המטופל, לרבות מסמכים רפואיים המתעדים את כל ההליך הרפואי מתחילתו ועד סופו, וכן חוות דעת רפואית מטעם מומחה בלתי תלוי.
לאחר מכן ישקלל בית המשפט את הראיות הללו ואחרות ויכריע האם אכן הייתה במקרה זה סטייה מן המקובל והסביר או לא, ואם כן – האם הסטייה הזו היא שגרמה לנזק הרפואי אצל המטופל.
את מי אפשר לתבוע?
לעיתים הרשלנות הרפואית התרחשה על ידי גורם אחד ברור, כגון רופא שהתרשל במתן תרופה מסוימת בגלל שיקול דעת מוטעה. אולם יש פעמים בהן לא ברור מיהו הגורם הרפואי האחראי על ההתרשלות או שיש יותר מגורם אחד שהתרשל: למשל, כאשר בית החולים לא דאג להתקין נהלים מתאימים ובשל כך גרם לרופא לטעות בשיקול דעתו, יתכן שבית החולים הוא זה שיש לתבוע ולאו רק את הרופא.
במקרים אחרים ניתן גם לתבוע באופן מאוחד את כל האחראים לנזק הרפואי וכך גם להגדיל את סיכויי הניצחון בתביעה וגם להקל על גביית הפיצויים. ראוי לציין בהקשר זה כי בדרך כלל העוסקים במקצועות הרפואה, בהן צוותים רפואיים ומוסדות רפואיים, מכוסים בביטוחי אחריות מקצועית שונים, כך שגם בתביעה נגד גורם ספציפי כגון הרופא המטפל, במקרה של ניצחון בתביעה סביר להניח שמי שישלם את הפיצויים הן חברות הביטוח.