תושב ישראל מוגדר ככזה על פי החוק כאשר הוא מנהל את מרבית אורח חייו בישראל משמע ביתו בארץ, עבודה ו/או עסקיו, לימודים, משפחה וכו', כל אלו קיימים ומתנהלים במדינת ישראל מרבית ימות השנה. קביעות ומבחן תושבות נקבע על פי פרמטרים ברורים ושאלות מרכזיות כמו האם יש לו קשרים משפחתיים וכלכליים ענפים בישראל.
מבחן התושבות חשוב כמעט לכל ישראלי על מנת לבחון במקרה הצורך האם מגיעות לתושב זה או אחר מלוא זכויותיו מהמוסד לביטוח לאומי, קצבאות, פנסיה, שירותי רפואה ועוד.
המדדים המרכזיים לקביעת תושבות:
ישנם מספר מדדים מרכזיים חשובים לקביעת מבחן התושבות על פי החוק בישראל:
אזרח אשר יוגדר כתושב ישראל עליו להביא אישור, הוכחה מפורשת שמרכז פעילותו נעשה מרבית ימות השנה בתחומי מדינת ישראל ומה הכוונה בדיוק? בהיבט הכלכלי – על "התושב" לעסוק לפרנסתו בתחומי מדינת ישראל רוב ימות השנה; ובהיבט האישי – על "התושב" לנהל חיי משפחה סדירים במדינת ישראל כאשר מערכות חינוך הילדים נמצאות בישראל באופן קבוע.
ישנם מקרים בהם אזרח ישראלי אשר שוהה בחו"ל גם ייחשב כתושב ישראל לכל דבר ועניין כך אם מדובר בשהות קצרה לצרכי לימודים, עבודה זמנית, טיול, ביקור ממושך וכו'. עד לתקופה של 5 שנים מאז יציאתו של התושב לחו"ל, הוא יוכר כתושב ישראל וזאת לאחר שכל ההיבטים הרלוונטיים הוכחו ואושרו כנדרש.
כמובן שבמרבית המקרים, מדובר בתרחישים שונים ומשתנים מאדם לאדם ולכן חשוב לבדוק היטב כל מקרה לגופו כאשר יכולים להיות שינויים רבים במהלך שהות האזרח הן בישראל והן בחו"ל ולכן כל מקרה כדאי כי ייבדק פרטנית בצורה אישית, מקיפה ויסודית בעזרת מומחים ואנשי מקצוע מנוסים בכל הנוגע לקביעת תושבות.
>> קרא כאן עוד על משמעות התושבות בישראל
מרכז העניינים
מבחן התושבות מהווה קביעה שאינה פשוטה בהכרח, וודאי שלא ניתנת במהירות ולכן יש לבדוק היטב את הפרטים והעובדות לעומק בכל תרחיש אפשרי – חשוב במיוחד לבדוק את מרכז העניינים של אותו תושב, האם הם נעשים בישראל או במקביל במדינות נוספות – כאשר רוב עיסוקיו של האזרח הם בישראל אז הוא נחשב ומוכר כתושב ישראל לכל דבר ויש לו חובות וזכויות כמו לכלל תושבי מדינת ישראל.
עוד חשוב כי לאזרח תהיה תעודת אזרחות מתאימה, וכך יזכה הוא להכרה כאזרח ותושב ישראל, אך אם הוא פועל במספר מדינות בו זמנית אפילו מבחינה פוליטית ואין לו תעודת אזרחות מאף מדינה חשוב לבדוק את העניין ולקבל החלטה באשר האזרחות שלו.